Blog til dig med brændeovn

By | 15. marts 2017

På dk-briketter.dk finder du en liste af artikler, som ruster dig til at få det meste ud af dit brænde. Måske har du netop investeret i din første brændeovn, og søger gode tips til at komme bedst fra start; eller måske leder du efter måder at optimere dit forbrug på. På bloggen hos dk-briketter.dk kan du rådføre dig med erfaringen fra eksperter, og blive guidet til valg af rette type brænde, den mest effektive anvendelse og opbevaring af brændet, og få styr på begreber.

Bliv klogere på begrebet brændværdi

‘Brændværdi’ er et begreb, du vil støde på ofte, når du har anskaffet dig en brændeovn og har øjnene åbne efter hvilken type brændsel, der egner sig til at fyre op med. ‘Brændværdi’ betegner den mængde energi, der frigives, pr. mængde brændbart materiale, og angives i ‘kJ/kg’ eller ‘kcal/kg’. Når det kommer til brænde, angiver energiværdien den mængde varme, du kan forvente at få ud af det givne brændsel. Da brændværdien stort set er den samme for alle trætyper, er det imidlertid brændets massefylde, og ikke brændværdi, der er interessant for dig som køber. Har brændet en stor massefylde, dvs. er det tungt, vil du få det største udbytte ud af brændet. Af tunge træsorter findes bl.a. ask, eg, birk og bøg.

Find mere information under artiklen om brændværdi på bloggen.

Den rette brænde til den rette brændeovn

Hvis du netop har anskaffet dig en brændeovn til hjemmet, eller ikke føler du får det optimale ud af din gamle brændeovn, vil du på bloggen finde gode tips til, hvordan du vælger det helt rette brænde til din type brændeovn. Man kan generelt inddele brændeovnens funktion i to grupper: hos nogen er brændeovnen den primære varmekilde i hjemmet, og hos andre er den blot et supplement og primært en kilde til hygge i stuen. Alt efter hvad formålet er med din brændeovn, vil forskellige typer brænde egne sig bedst.

Er brændeovnen en primær varmekilde, skal du finde brænde med en høj brandtid og en høj varmeudledning. Her anbefales det at gøre brug af tunge træsorter, hvor du får mere varme pr. kubikmeter brænde. Er brændeovnens primære formål derimod at skabe hygge i stuen, kan du nøjes med lettere brændetyper, som ikke udskiller samme mængde varme.

Tips til at få det meste ud af dit brænde

På bloggen finder du vejledning til, hvordan du får det optimale ud af dit brænde. Her opstilles f.eks. tre retningslinjer, som afgør hvor effektivt du udnytter varmeenergien i dit brændsel:

– Brændet skal være tørt

– Brændeovnens opbygning og teknik skal være designet til at få det meste ud af brændet

– Man skal fyre korrekt

Det meste siger sig selv, men det kan alligevel betale sig at reflektere en ekstra gang over sin anvendelse af brænde. Fyrer du med fugtigt brænde, vil du for det første ske en såkaldt ufuldstændig forbrænding, hvor brændsel og varmeenergi går til spilde. For det andet kan fugten skabe forurening og sod på indersiden af brændeovnen. Hvis du står og skal vælge brændeovn, er det væsentligt at undersøge, hvor høj effektivitet der ligger i designet. F.eks. vil du i en åben pejs opleve den laveste effektivitet, mens mange moderne designs giver en rigtig høj effektivitet. Find også gode råd om træbriketter på dk-briketter.dk.